Tuet ja lainat

Opiskelijana olet oikeutettu saamaan opintotukea, opintolainaa ja yleistä asumistukea. Tämä osio koostaa tärkeimmät asiat tukiin ja lainaan liittyen, mutta lisätietoa opiskelijan tuista löytyy Kelan sivuilta.

Opintotuki ja yleinen asumistuki

Jokaista nostettua opintotukikuukautta kohden on ansaittava 5 opintopistettä. Näin ollen ollakseen oikeutettu opintotukeen syyskuulta toukokuulle, vuoden aikana tulee suorittaa vähintään 45 opintopistettä. Yleinen asumistuki haetaan erikseen.

Huomioi ainakin nämä kaksi asiaa:
  1. Opintotuen saantiin ja määrään vaikuttaa asumistilanne, vuositulot ja suoritetut opintopisteet
    ! Ollaksesi oikeutettu opintotukeen, on sinun suoritettava vähintään 20 op / lukukausi ja 5 op / tukikuukausi.
  2. Yleistä asumistukea saa omistus-, vuokra- ja osaomistusasuntoon. Sen määrä riippuu muun muassa siitä, millainen tulotaso sinulla on ja millaiset asumiskustannuksesi ovat. Opintojen eteneminen ei vaikuta asumistukeen

Jos suoritat kursseja myös kesällä, voit hakea opintotukea myös kesäkuukausille. Huomioithan, että tämä kuluttaa opintotukikuukausia. Lue lisää kesäopinnoista täällä.

Opintolaina

Opintolaina on valtion takaama laina, joka pitää maksaa takaisin. Voit saada opintolainan valtiontakauksen, jos saat Kelasta opintorahaa tai Työllisyysrahastolta aikuiskoulutustukea. 

Jos nostat opintolainaa korkeakoulututkinto-opintojesi aikana ja suoritat tutkinnon määräajassa, voit saada opintolainahyvityksen. Voit saada hyvityksen vain ensimmäisestä suorittamastasi korkeakoulututkinnosta. Jos suoritat yliopistossa alemman korkeakoulututkinnon, voit itse päättää haetko hyvitystä vai käytätkö sen vasta sitten, kun suoritat yliopistossa ylemmän korkeakoulututkinnon. Opintolainahyvitys ei ole 40 % koko lainasta, kuten usein luullaan vaan siinä on maksimimäärä, aiheesta voi lukea lisää täällä.

Jos siis valmistut kandiksi ajallaan (3,5v) ja tiedät, ettet tule valmistumaan maisteriopinnoistasi ajallaan (6v), niin voit hakea lainahyvitystä kanditutkinnon perusteella. Tällöin sinun pitää hakea sitä kahden vuoden kuluessa tutkinnon suorittamisesta. Lue lisää opintolainahyvityksestä täällä.