Skip to content

Käänteinen työhaastattelu

Aalto-yliopiston tuotantotalouden ja informaatioverkostojen opiskelijat käynnistivät pilottiprojektin yhteistyössä Tuotantotalouden laitoksen kanssa. Projekti nimitettiin Käänteiseksi työhaastatteluksi, ja ajatuksena oli esittää opiskelijoiden potentiaalisille työnantajille kysymyksiä ikäänkuin he olisivat työhaastattelussa. Varsinainen idea projektiin lähti siitä, että opiskelijoilla on paljon kysymyksiä työnantajille, mutta niitä jätetään usein kysymättä koska ei haluta näyttäytyä hankalana työnhakijana. 

Tässä pilotissa edellä mainittujen koulutusohjelmien opiskelijat ja ohjelmajohtajat ovat keränneet ja koostaneet kriittisiä kysymyksiä, jotka koetaan tärkeinä kun opiskelijat pohtivat valmistumisen jälkeisiä työpaikkoja ja työuria. Kysymyksissä korostimme neljää keskeistä teemaa: hyvinvointi, eettisyys ja kestävyys, eteneminen ja urapolku sekä yhteensopivuus. Jokaisesta teemasta on nostettu kaksi kysymystä, jotka ovat samat kaikille projektiin osallistuville yrityksille.

Kohderyhmä vastauksissa on vastavalmistuneet diplomi-insinöörit. Tarkemmin: informaatioverkostojen ja tuotantotalouden ohjelmista valmistuneet DI:t, jotka etsivät ensimmäistä “varsinaista” työpaikkaansa ja työuran seuraavaa merkittävää askelta. Kyse ei siis ole harjoittelupaikoista, kesätöistä tai töistä opintojen ohella, vaan katse on työpaikoissa valmistumisen jälkeen.

Projektiin mukaan lähteneitä yrityksiä saimme yhteensä 13.  Useimmat yritykset ovat Prodekon ja Athenen yhteistyökumppaneita. Opiskelijoille julkaistiin myös projektin aikana kysely, jossa he pystyivät näyttämään kiinnostusta, minkä toimialan yrityksiltä haluaisivat kysyä kysymyksiä.

Teknologia

Futurice →

Futurice on tulokseen keskittyvä digitaalisen transformaation yritys. Pyrimme luomaan mitattavissa olevia tuloksia, jotka antavat ihmisille, yrityksille ja yhteiskunnille mahdollisuuden ratkaista suurimmat haasteensa ja vaikuttaa myönteisesti maailmaan.

Kela →

Me Kelan IT:ssä ja Kanta-palveluissa rakennamme yhteiskuntaa, jossa jokainen voi luottaa siihen, että saa tukea ja turvaa, kun sitä tarvitsee. Tärkein tehtävämme on rakentaa ja ylläpitää järjestelmiä, joiden avulla hoidetaan Suomessa asuvien sosiaaliturvaa sekä sosiaali- ja terveydenhuollon digitaalisia palveluja. Meillä työskentelet suomalaisen arjen ja hyvinvoinnin mahdollistajana ja varmistajana.

KONE →

KONE on hissi- ja liukuporrasalalla yksi maailman johtavista yrityksistä. Missiomme on tehdä kaupungeista parempia paikkoja elää. Ymmärrämme, miten rakennuksissa ja niiden välillä liikutaan, ja teemme liikkumisesta turvallista, mukavaa ja sujuvaa. Tuemme meneillään olevaa vihreää muutosta tarjoamalla ratkaisuja ja palveluita älykkäille ekokaupungeille, vähähiiliselle yhteisölle ja kestäville rakennuksille. Monimuotoisuus ja osallisuus ovat osa KONEen kulttuuria ja arvoja. Uskomme, että ihmisten arvostaminen juuri sellaisina kuin he ovat tuottaa innovaatioita ja hyvinvoivan työyhteisön.

Loihde Advance →

Loihde Advance on yli 20 vuoden kokemuksella datan ja digitaalisten muutosprojektien konsulttitalo. Missiomme on luoda liiketoiminnan jatkuvuutta ja digiajan menestystarinoita, joiden keskiössä ovat ihmiset.

Olemme myös osa Loihde AI:ta, joka on suomalainen osaamiskeskittymä, missä kehitetään tekoäly-, koneoppimis- ja syväoppimisteknologioita huipputason innovaatioiden toteuttamiseksi. Tavoitteenamme on kasvaa Euroopan johtavaksi turvallisten ja vastuullisten tekoälyratkaisujen tarjoajaksi.

Loihde Oyj on Nasdaq First North -listattu liiketoiminnan jatkuvuuden kumppani. Työllistämme lähes 1000 loihdelaista ympäri Suomen. Liikevaihtomme vuonna 2022 oli noin 123 miljoonaa euroa.

Reaktor →

Reaktor on luova teknologiakumppani organisaatioille ja yhteiskunnille, jotka katsovat rohkeasti eteenpäin. Reaktorilla työskentelee 700 ohjelmoinnin, suunnittelun ja innovaatioiden huippuasiantuntijaa, joiden asiakkaita ovat esimerkiksi Adidas, Kone, Supercell, Varian ja Finnair. Helsingissä vuonna 2000 perustetulla yrityksellä on toimistot New Yorkissa, Amsterdamissa, Tukholmassa, Lissabonissa ja Tokiossa, joista käsin se tuottaa alansa johtavia digitaalisia palveluita, tuotteita ja strategioita.

Tietoevry →

Tietoevry tukee yhteiskunnan kehitystä vastuullisen teknologian avulla. Olemme johtava teknologiayritys, jolla on pitkä historia Pohjoismaissa sekä globaalit kyvykkyydet. Arvojemme – avoimuus, luottamus ja monimuotoisuus – ohjaamana rakennamme asiakkaidemme kanssa digitaalista tulevaisuutta, jossa yritykset, yhteiskunnat ja ihmiskunta menestyvät. 24 000 pilviteknologiaan, dataan ja ohjelmistoihin erikoistunutta asiantuntijaamme ympäri maailmaa palvelevat tuhansia yksityisen ja julkisen sektorin asiakkaita yli 90 maassa.

Konsultointi & Start-up

Capgemini →

Capgemini on ihmislähtöinen IT-konsultointitalo ja globaali edelläkävijä organisaatioiden strategisten muutoshankkeiden kumppanina. Capgeminin päämäärä on tuoda ihmislähtöisesti suunnitellut ratkaisut yksilöiden ja organisaatioiden ulottuville vastuullisuutta vaalien. Monikulttuurinen Capgemini työllistää yli 340 000 ihmistä yli 50 maassa. Laaja-alainen asiantuntemus pilvi-, tekoäly-, alusta- ja ohjelmistoratkaisuissa, data- ja verkkoyhteysosaamisessa sekä IT- ja tuotekehitysosaamisen yhdistämisessä ovat Capgeminin vahvuuksia. Capgemini tarjoaa mielenkiintoisia uramahdollisuuksia niin kokeneille IT-alan asiantuntijoille kuin myös konsultoinnista kiinnostuneille vastavalmistuneille.

Netlight →

Netlight on kansainvälinen esihenkilötön laaja-alaisia konsultointipalveluita tarjoava ihmissuhdeorganisaatio, joka auttaa digitaalisia markkinajohtajia menestymään. Netlight on palkittu useita kertoja työnantajana, kovasta kasvusta ja kannattavuudesta sekä sitoutumisesta tasa-arvoon ja monimuotoisuuteen IT-alalla.

Simon-Kucher →

Simon-Kucher on kasvuun ja kannattavuuteen erikoistunut liikkeenjohdon konsultoinnin yritys, joka on avannut Helsingin toimistonsa vuonna 2022. Vuosikymmenten kokemuksen siivittämänä, konsulttimme ovat erikoistuneet optimoimaan kaupallisen strategian jokaisen osa-alueen. Me kasvatamme asiakkaittemme liikevaihtoa ja edistämme pitkäkestoista sekä kestävää kannattavuutta, mikä pohjautuu syvälliseen analyysiin ja ymmärrykseen siitä, mitä asiakkaat haluavat ja mikä heille tuottaa arvoa. Haluamme tuottaa arvoa ja avata mahdollisuuksia kaikille. Asiakkaillemme, sidosryhmillemme sekä laajemmin koko yhteiskunnalle. Siksi missiomme on luoda parempaa kasvua kaikille yrityksille, kaikissa 45:ssä globaalissa toimistossamme.

Rentle →

Rentle on vuonna 2018 perustettu teknologia-alan kasvuyhtiö. Sen kaupan alan alustaratkaisu on erikoistunut kiertotalouden liiketoimintamalleihin, joissa tavaroiden omistajuuden myymisen lisäksi kauppiaat pyrkivät palvelullistamaan omaa varastoaan tarjoamalla niitä vuokralle tai toistuva laskutus sopimuksin. Rentle tarjoaa kauppiaille niin myyntikanava kuin toiminnanohjaus ratkaisuja. Rentlen missio on kiihdyttää kiertotalouden liiketoimintaa tarjoamalla kauppiaille siihen soveltuvaa kaupan ohjelmisto infrastruktuuria.

Teollisuus

ABB →

ABB on sähköistämisen ja automaation teknologiajohtaja, joka luo edellytykset kestävämmälle ja resurssitehokkaammalle tulevaisuudelle. Ratkaisumme yhdistävät suunnitteluosaamisen ja ohjelmistot, ja ne optimoivat tuotteiden valmistuksen, liikkumisen, käytön ja operoinnin. Jo yli 130 vuotta menestyksekkäästi toimineen ABB:n noin 105 000 ammattilaista ovat sitoutuneita kehittämään teollista muutosta vauhdittavia innovaatioita. 

 

Pankki

Danske Bank → 

Danske Bank on pohjoismainen pankki, jossa jo 150 vuoden ajan olemme auttaneet ihmisiä ja yrityksiä hyödyntämään potentiaalinsa. Ura palveluksessamme tarjoaa tilaisuuden liittyä 22 000 työntekijän yhteisöön ja kulttuuriin, jossa olemme sitoutuneet toimimaan yhteisten lupaustemme mukaisesti: Team Up, Own It ja Be Open. Olemme yhdessä muuttamassa Danske Bankia paremmaksi pankiksi niin asiakkaillemme, työntekijöillemme kuin meitä ympäröiville yhteiskunnillekin.

Nordea →

Haluamme olla henkilökohtainen, asiantunteva ja vastuullinen pankki. Olemme Pohjoismaiden suurin pankki, joka on koko 200-vuotisen historiansa ajan tukenut Pohjoismaiden talouksia ja niiden kasvua.