Tuet ja lainat

Opiskelijana olet oikeutettu saamaan opintotuen, opintolainaa ja yleistä asumistukea. 

Aalto Investment Club on tehnyt mainion artikkelin, jossa käydään yksityiskohtaisesti läpi ja peilataan myös sijoittamisen näkökulmasta aihetta. Jokaisen opiskelijan kannattaa lukea teksti huolella läpi. https://www.aaltoinvestmentclub.com/blog-2021/2

 

Jos et sinulla ei ole aikaa lukea artikkelia, muista ainakin nämä 2 asiaa:

  1. Opintotuen saantiin ja määrään vaikuttavat asumistilanteesi (vanhemmat vs yksin), vuositulot ja suoritetut opintopisteet (vähintään 20 op lukukaudelta ja 5 op per tukikuukausi).
  2. Yleistä asumistukea saa omistus- , vuokra- ja osaomistusasuntoon. Sen määrä riippuu esimerkiksi siitä, millainen tulotaso ja asumiskustannukset sinulla on. Opintojen eteneminen ei vaikuta asumistukeen. Asumistuki maksetaan aina ruokakunnan perusteella – ruokakunnan muodostavat yleensä samassa asunnossa asuvat henkilöt. Jos kuitenkin asut esimerkiksi kämppisten kanssa ja teillä on erilliset vuokrasopimukset, jokainen asukas muodostaa oman ruokakuntansa ja Kela maksaa jokaiselle asukkaalle erillisen asumistuen. 

 

Case: 9 kuukaudelta opintotuet = 45 op suoritettuna (Aalto Investment Club, 2021)

Case: Sinä ja kaverisi asutte vuokratussa kaksiossa ja teillä on erilliset vuokrasopimukset. –> Kumpikin tekee itsenäisesti yleisen asumistukihakemuksen Kelalle.