Opintojen suunnittelu ja jaksottaminen

Tässä tekstissä opintoja käsitellään kandiopintojen osalta suunnittelun ja jaksottamisen näkökulmasta.

Opintojen suunnittelu

Tärkeimmät työkalut opintojen suunnittelun ovat mallisuoritusjärjestykset (ks. “Mallisuoritusjärjestykset” infolaisen polusta) sekä SISU (https://sisu.aalto.fi/student/frontpage). 

Näihin kannattaa tutustua ihan ajan kanssa. Lisäksi kannattaa lukea kurssikuvauksia, niin tiedät kurssit ainakin nimeltä.

Kun olet tutustunut kursseihin, kannattaa pysähtyä ja miettiä vastaukset seuraaviin kysymyksiin:

 

1. Mitä kaikkea haluan opiskella?

Vastauksen ei tarvitse olla tarkkaan hiottu tai lopullinen, koska omiin vaihtoehtoihin kannattaa tutustua aluksi ihan rauhassa.

Informaatioverkostojen koulutusohjelmaan kuuluu Pääaine, perusopinnot, sivuaine ja vapaavalintaiset opinnot. Pääaineopinnoissa saat valita tiettyjen kurssien listalta itsellesi parhaiten soveltuvat kurssit.  Kannattaa kysyä opiskeluvuosiltaan vanhemmilta opiskelijoilta, mitä kursseja he ovat ottaneet.

Sivuaineopinnot ja vapaavalintaiset saat valita ihan itse. Kuitenkin jos haluat siirtyä infon kandin jälkeen johonkin tiettyyn maisteriohjelmaan, voi tällöin maisteriohjelman vaatimuksena olla jokin tietty sivuaine tai jokin muu opintokokonaisuus. Nämä kannattaa tarkistaa tapauskohtaisesti.

Opinnoista voit lukea lisää täältä: https://into.aalto.fi/display/fikandsci/Informaatioverkostot+2020-2022

 

 

2. Haluanko mennä vaihtoon?

Jotkin kurssit pidetään vain kerran vuodessa, joten vaihto voi estää tiettyjen kurssien suorittamisen tiettynä vuotena. Näistä kannattaa ottaa ajoissa selvää, kun olet päättänyt milloin aiot mennä vaihtoon.

 

3. Milloin haluan käydä jonkin tietyn kurssin?

Monet tekevät opintojaan mallilukujärjestyksen mukaisesti, mikä helpottaa kokonaisuuden hahmottamista. Jos sen sijaan teet opintoja haluamassasi järjestyksessä, pitää tähän asiaan kiinnittää enemmän huomiota. Lisäksi joillakin kursseilla on esitietovaatimuksia, joista kannattaa ottaa selvää etukäteen.

 

Sisun täyttäminen

Kun olet päättänyt mitä kursseja aiot käydä, kannattaa nämä valinnat tehdä sisuun mahdollisimman nopeasti ja hyväksyttää opintokokonaisuus. Jos tarvitset apua Sisun käyttämisessä, voit jättää tiketin sisussa tai olla yhteydessä sisussa mainittuihin tukisähköpostiosoitteisiin.

HOPSin hyväksyttäminen on verrattain lyhyt ja kevyt prosessi, jonka tarkoituksena on taata opiskelijalle mahdollisuus käydä haluamansa suunnitelman mukainen kattaus kursseja. Voit kysyä apua koulutussuunnittelijoilta apua, jos koet tarvitsevasi sitä.

 

Opintojen jaksottaminen

Kun olet valinnut kaikki kurssit, jotka tahdot suorittaa, voit siirtyä miettimään opiskelujen jaksottamista. 

Nämä asiat kannattaa ehdottomasti ottaa huomioon, kun suunnittelet omaa jaksotustasi

 

1. Oma jaksaminen

Oma jaksamisesi ja terveytesi menevät tässä prioriteettilistalla sijalla 1. Muista säännöllisesti tunnustella omaa vointiasi ja muokkaa kurssejasi tarpeen mukaan. 

Toisille tämä tarkoittaa kurssien vähentämistä ja toisille ekstrakurssien ottamista. Älä vertaa itseäsi muihin, vaan keskity omaan tekemiseen. Näin saat kaikkein eniten irti omista opinnoistasi.

 

2. Tasapaino koulunkäynnin ja kaiken muun tekemisen kanssa.

Opiskelu yliopistossa on paljon lukio-opiskelua vaativampaa. Sinulla on enemmän vapautta, enemmän tekemistä ja avoimemmat ohjeet sekä enemmän mahdollisuuksia järjestellä omasta opiskeluarjestasi juuri itsellesi sopivaa. 

Tästä syystä on kannattaa ylläpitää harrastuksia ja itselleen tärkeiden asioiden tekemistä. Toiset saavat lisää energiaa urheilusta, kun taas toisille on tärkeää viettää rauhallisia rentoutumishetkiä. Tutkaile itsellesi parhaiten sopivia asioita ja sisällytä parhaat tekemiset omaan arkeesi.

 

3. Tasapainota työmäärä lukuvuosien välillä

Kannattaa pitää mielessä, että keväällä on kahden periodin sijaan 3 periodia. Jotkin kurssit jatkuvat V-periodiin asti, joten kevään ja syksyn työmäärän tasapainottaminen ei ole aina kovin helppoa. Tämä on entisestään vaikeampaa, kun työmäärä voi vaihdella paljon kahden 5 opintopisteen kurssin välillä.

Toisin sanoen, voisi olla hyödyllistä ottaa keväälle enemmän kursseja kuin syksylle, koska työmäärän voi tällöin jakaa tasaisesti pidemmälle aikajaksolle. Tällöin millään yksittäisellä ajanhetkenä sinulla ei toivottavasti ole liikaa kursseja käynnissä samaan aikaan. 

Kuitenkin jos havaitset, että kursseja on liikaa, etkä meinaa saada vaadittuja asioita tehtyä, kannattaa toimia nopeasti. Yliopistossa kurssien pudottaminen on mahdollista, jolloin et suoritakaan kurssia loppuun. Jos aiot pudottaa kurssin, olethan yhteydessä kurssin vetäjään, jotta hän saa tiedon tästä mahdollsimman nopeasti. Tämän lisäksi poista oma ilmoittautumisesi kurssilta. Muuta tämän eteen ei tarvitse tehdä. 

HUOM! Valitse pudotettava kurssi aina tilannekohtaisesti. Ei ole hyvän etiketin mukaista pudottaa kurssia, jolle moni muu olisi halunnut päästä, muttei kuitenkaan kiintiöiden takia olisi päässyt. Kuitenkin jos sinun on pakko pudottaa kurssi, niin älä epäröi. Tilanteet muuttuvat ja kaikki ovat asian suhteen todella ymmärtäväisiä.

 

4. Haluatko tehdä kursseja yhdessä muiden vuosikurssisi opiskelijoiden kanssa?

Yleisesti ottaen kannattaa ottaa selvää, mitä kursseja opiskelukaverisi aikovat ottaa. Kurssitehtävien tekeminen on monesti. miellyttävämpää porukalla. Kannattaa ainakin ensimmäisenä vuonna siis miettiä, voisitko valita opintoja mallilukujärjestyksen mukaan.