JOO-opinnot
Tässä artikkelissa kerrotaan JOO-opinnoista, eli muissa Suomen yliopistoissa suoritettavista opinnoista, jotka voit sisällyttää tutkintoosi. JOO-opinnot voivat tuntua monimutkaisilta, mutta tämä artikkeli pyrkii viitoittamaan tietä kohti opintoja Aallon ulkopuolella. Kirjoitus perustuu allekirjoittaneen kokemukseen JOO-opinnoista. Jos yhden asian haluan sanoa, niin sanon, että kannattaa olla koulun henkilökuntaan yhteydessä: opintosuunnittelija auttaa suunnattomasti tässä prosessissa ja hänellä on ajantasaisin tieto.
Monitieteisyys on arvokasta ja informaatioverkostojen opinnot ovat hyvin laajasti yhdistettävissä muidenkin, kuin vain Aallon alojen sivuaineisiin tai vapaavalintaisiin opintoihin. Tämä vaatii sinulta hieman enemmän tutkimista, kuin Aallon sivuaine, mutta prosessi on loppujen lopuksi aika helppo:
1. Selvitä opinnot, joita haluat tehdä toisessa yliopistossa kurssin tarkkuudella.
Kyllä. Hakiessasi JOO-opinto-oikeutta, sinun tulee tietää juuri ne kurssit joille aijot hakea opinto-oikeutta. Etsiessäsi kursseja kannattaa etsiä valmiita sivuainekokonaisuuksia yliopistojen nettisivuilta. Tämä voi olla työlästä, mutta mikäli esimerkiksi tunnet jonkun, joka opiskelee kohdeyliopistossasi, kannattaa heiltä kysyä mistä nämä tiedot löytyvät. Allekirjoittanut löysi sivuaineensa HY:ltä kysymällä kaverilta mistä HY:n sivuaineet löytyvät ja hänellä oli linkki valmiina. Myös esimerkiksi telegramissa kannattaa kysellä, siellä on paljon ihmisiä, jotka ovat käyneet JOO-opintoja.
2. JOO-opinto-oikeuden hakeminen
Tämän linkin takaa löydät tietoja tästä: https://wiki.eduuni.fi/display/CSCJOOPAS/JOO-oikeuden+hakeminen
Opinto-oikeutta voi hakea syksyllä ja keväällä. Hakemisen deadlinet ovat 30.4 ja 31.10. Kun olet hakemassa, kannattaa sinun ottaa yhteyttä opintoneuvontaan, sillä he osaavat antaa ajankohtaisimmat tiedot ja neuvoa tarvittaessa.
Käytännössä omalla kohdallani hakeminen sujui niin, että ensin tein HOPSin, jossa oli haluamani opinnot sisällytettynä, hyväksytin sen ja tämän jälkeen seurasin JOOPAS-portaalin ohjeita hakemuksen lähettämiseksi. Olin Susanna Reunasen, infon suunnitelijan kanssa yhteydessä useaan otteeseen prosessin aikana ja kaikki sujui oikein mallikkaasti. Prosessin tekemisessä kesti noin kolmisen tuntia kokonaisuudessaan.
3. Kohdeyliopiston ohjeiden mukaan toimiminen
Kun olet saanut hyväksytyt päätökset opinnoistasi, ottaa kohdeyliopistosi sinuun yhteyttä. Toimi heidän ohjeidensa mukaisesta ja pian olet jo koulun penkillä!
TÄRKEÄT LINKIT JOO-OPINTOJA POHTIESSA:
JOOPAS ohjeet: https://wiki.eduuni.fi/display/CSCJOOPAS/JOO-oikeuden+hakeminen’
Irpo Niemenmaa, 24.08.2021