Muihin vertaaminen

Vertailetko itseäsi muihin? Huomaatko seuraavasi kavereiden tekemisiä hieman liian tarkkaan?

Muihin vertaaminen on täysin luonnollista, mutta jokaisen meistä on tiedostettava itse, millaisiin asioihin keskittyy vertaillessaan omaa suoritustaan muihin. Haetko asioita, mitä voisit parantaa, kenties heikkouksia? Nämä kysymykset liittyvät metakognitiivisiin taitoihin, eli omaan kykyyn arvioida omaa osaamistaan, heikkouksiaan ja vahvuuksiaan. 

On hyvä tietää, että jokainen ihminen oppii eri tahdissa ja eri tyylillä, eivätkä nämä tyylit ole parempia tai huonompia kuin jokin toinen tyyli. Se, että ystäväsi sisäistää kaiken pelkästään etäopetuksen luentoja kuuntelemalla, ja sinä et, ei tee sinusta yhtään kaveriasi huonompaa opiskelijaa. 

Kulttuurimme kannustaa epäsuorasti jatkuvaan vertailuun. Mediassa hehkutetaan vain menestyjiä, jotka ovat saaneet ikäänsä nähden paljon jo aikaan. Tämä luo illuusion siitä, että kaikki muut paitsi sinä, ovat jo menestyneet valtavan hienosti ja kaikki muut paahtavat menemään kovaa vauhtia onnistumisesta ja huippusuorituksesta toiseen. Totuus on toinen.

Esimerkiksi ylioppilaskirjoitusten tulokset asetetaan maanlaajuisesti Gaussin käyrään, jossa muiden suoritus määrittää myös omaasi. “Olisipa hienoa jos olisin pärjännyt yhtä hienosti kuin kaverini”, ajattelee moni. Naapurin uusi auto on hienompi kuin sinun, joten sinunkin päiväunet täyttyvät samanlaisista kiiltävistä menopeleistä. Kallis auto voi toimia korkean statuksen symbolina, jolloin vertaat omaa menestystäsi jonkun toisen näkemykseen siitä, millaista on olla menestynyt.

 

Mitä voin itse tehdä asialle?

Vertaileminen on osa luontaista ihmisen käytöstä. Jos se kuitenkin alkaa rajoittaa omaa oppimistasi, on aika kyseenalaistaa sitä. Kysy itseltäsi, mitä vertaat toisiin ja miksi? Mitä vertailu antaa sinulle? Onko se tarpeellista? Kuinka muuten voisit seurata kehitystäsi? 

Tutkimuksissa on todettu yhä uudestaan, että sekä työssä että yksityiselämässä omiin vahvuuksiin keskittyminen heikkouksien sijaan lisää yksilön kyvykkyyttä ja motivaatiota. Jokaisella on vahvuuksia jollain osa-alueella, ja niiden tiedostaminen on kriittisen tärkeää alati muuttuvilla työmarkkinoilla. Menet oikeaan suuntaan, jos tavoitteesi ovat kirkkaat ja työvaiheet on suunniteltu huolella. Erilaisista lähtökohdista tuleviin ystäviisi on siis turha verrata omaa osaamistasi. Sen sijaan aseta tavoitteita löytämällä oma syysi opiskella. Kehitä metakognitiivisia taitojasi ja tervettä itsekriittisyyttä. Kun itse asettamasi tavoitteet ovat sinulle tiedossa, et todennäköisesti tarvitse muita onnistumisesi mittapuuksi. 

Vertailusta ei todennäköisesti kokonaan voi luopua, eikä tarvitsekaan. Jotta asiasta saisi positiivista hyötyä, on tärkeää keskustella. Kysy ystävältäsi, kuinka hän pystyi keskittymään niin hyvin etäopetukseen. Pyydä vinkkejä ja jaa omia näkemyksiäsi. Muihin vertaileminen voi parhaimmillaan tarjota mahdollisuuksia kehittyä. Tärkeää on silti aina muistaa, että oman menestyksen mittana voit toimia vain sinä itse.