Kesätyön hakeminen

Ensimmäinen kesä on hankala opiskelijalle, sillä näyttöä omista taidoista ei ole kertynyt vielä. Kuitenkin, tähän löytyy keinoja, joilla parantaa omaa mahdollisuutta kesätyön saamiseksi.

 

Portfoliot 

Toimivin tapa kommunikoida osaamista uran alkuvaiheessa on tehdä oma portfolio. Portfoliolla tarkoitetaan ansiokansiota, johon voit kerätä kaikki työnäytteesi ja projektit oman osaamisen näyttämiseksi. Esimerkiksi, jos on kiinnostunut koodaamisesta, kannattaa laittaa omat projektinsa näkyville Githubiin, jossa voit näyttää kirjoittamaasi koodia ja projektia verkossa. Jokaiselta alalta löytyy varmasti vastaava tapa viestiä omasta osaamisestaan projektien kautta. (Vinkki: Käytä Verkkojulkaisun perusteet-kurssilla tehtyä kotisivua portfolion esittelyyn). 

Infolaisten onneksi, meillä on jo ensimmäisenä vuonna kursseja, joissa tehdään projekteja. Jos valitset ryhmäprojektin portfolioon, muista mainita tarkasti mikä oli osuutesi siinä. 

Case: Kenneth hakee ensimmäistä kesätyötä frontend ohjelmoijana. Häneltä ei kuitenkaan löydy kokemusta, mutta Verkkojulkaisun-perusteet kurssi on tullut käytyä. Kenneth laittaa Github tililleen kyseisen projektin lähdekoodin, jotta työnantaja voi tarkkailla hänen työnjälkeä. CV:hen Kenneth kirjoittaa: “Projektin aiheena oli suunnitella ympäristönsuojelu kampanjalle verkkosivut. Olin vastuussa sivun designista ja frontendista. Tein verkkosivusta responsiivisen käyttämällä CSS ja HTML kieliä. Tämän lisäksi tein sivulle javascriptilla kommenttikentän, jossa sivuston vierailijat voivat kommunikoida keskenään. Opin projektissa myös käyttämään design-työkalua Figmaa.”

 

Kilpailut ja muut saavutukset

Oletko voittanut jonkin kilpailun? Saitko stipendin koulussa? Näiden listaaminen CV:hen on myös keino erottautua muista hakijoista.

Aallossa on myös monia kilpailuja, joissa opiskelijat pääsevät näyttämään taitojansa ja oppimaan uutta. Näistä tunnetuimpia ovat muun muassa Junction Hackathon, Dash ja Estiemin Times. Viime vuosina, Infolaiset ovat monialaisellaan osaamisella saavuttaneet menestystä näissä kilpailuissa, kannattaa siis kokeilla näitä! 

 

Aiempi “ei relevantti” työkokemus

Vaikka aiempi työkokemus ei liity hakemaasi rooliin, kannattaa siitä kirjoittaa joka tapauksessa. Näin voit osoittaa työmoraaliasi, johtajuustaitoja, oma-aloitteisuutta ja muita “soft-skillejä”. Myös vapaaehtoistoiminta kannattaa lisätä CV:hen, sillä moni yrityksistä katsoo hyvällä, että näet vaivaa yhteisön edistämiseksi. 

Yritysten rekrytoijat lukevat satoja CV:itä päivittäin. Miten voit erottautua muista tässä? Yksi keino on aiempien työkokemusten ja sen impaktin viestiminen metriikoilla esim. “Valmentamani jalkapallo joukkue pääsi top 10 pohjoismaiden suurimmassa turnauksessa, johon osallistui yli 100 joukkuetta”.