Uupumus ja oma jaksaminen

Uupumus ja ahdistuneisuus ovat yleistyneet viime vuosina. Syitä tähän kehitykseen on monia. Omaan jaksamiseen kannattaa tarvittaessa hakea apua, mieluummin liian aikaisin kuin liian myöhään. Tässä tekstissä pyrimme antamaan vinkkejä siitä, miten saat parhaiten apua omaan jaksamiseen ja sen kehittämiseen. 

Jaamme kokonaisuuden kolmeen osaan: Uupumuksen ehkäisyyn, oman tilanteen tarkkailuun ja avun hakemiseen. 

Tämän tekstin kirjoittamiseen olemme saaneet runsaasti apua Aallon psykologeilta. 

Uupumuksen ehkäiseminen

Aalto-yliopiston opintopsykologit ovat kehittäneet itseopiskelumateriaaleja eri aiheisiin liittyen. Esimerkiksi Power Imperfection -kurssi sopii opiskelijoille, jotka ovat väsyneitä, henkisesti kovilla tai joilla on kriittisiä ajatuksia itseä kohtaan. Mindful Tools for Stress Management –itseopiskelumateriaalin avulla voit saada itsellesi työkaluja ahdistuksen ja stressin käsittelyyn. Itseopiskelumateriaaleja voi käydä läpi omaan tahtiin ja ne voivat olla ensimmäinen askel oman hyvinvoinnin tarkasteluun. 

Kaikki materiaalit löytyvät täältä: 

Kurssit

https://into.aalto.fi/pages/viewpage.action?pageId=328008

Rentoutumis- ja mindfulness-harjoitukset

https://into.aalto.fi/pages/viewpage.action?pageId=328009

Muita palveluita https://www.aalto.fi/fi/palvelut/opiskelijan-hyvinvoinnin-ja-opiskelukyvyn-tukeminen

Oman tilanteen tarkkailu

Oletko ollut huolestunut omasta jaksamisestasi viime aikoina? Oletko miettinyt, puhumaan asiasta jonkun toisen kanssa? Jonkin luotettavan ihmisen kanssa puhuminen voi olla tärkein asia, jonka teet oman henkisen hyvinvointisi parantamiseksi. Voit jutella aiheesta ystäväsi kanssa tai kääntyä Aallon opintopsykologin puoleen, kun siltä tuntuu.

Starting Point of Wellbeing on Aallon palvelu, josta voit päästä etäneuvontaan opintopsykologin kanssa. Tähän et tarvitse ajanvarausta ja voit mennä heti juttelemaan, kun siltä tuntuu. 

Löydät alla olevasta linkistä ohjeet palvelun hyödyntämiseen. Jos asia yhtään mietityttää, kannattaa kääntyä heidän puoleen mahdollisimman matalalla kynnyksellä. 

https://into.aalto.fi/display/enopisk/Starting+Point+of+Wellbeing

Avun hakeminen

Aalto-yliopistosta saa myös henkilökohtaista ja maksutonta apua jaksamiseen. Aallon opintopsykologit auttavat muun muassa jaksamiseen, ajanhallintaan, motivaatioon, opiskelutapoihin, stressiin sekä jännitykseen liittyvissä asioissa. Opintopsykologille voi varata henkilökohtaisen tapaamisajan ja heihin voi ottaa yhteyttä matalalla kynnyksellä. Opintopsykologit järjestävät myös kaikille avoimia hyvinvointia käsitteleviä kursseja sekä työpajoja. 

Opintopsykologien kaikki palvelut löytyvät tämän linkin takaa: https://into.aalto.fi/display/fiopisk/Opinto-+ja+uraohjauspsykologit.

Apua löytyy myös Aalto-yliopiston ulkopuolelta. Opiskelijoiden mielenterveyttä ja opiskelukykyä edistävä järjestö Nyyti Ry on koonnut listan tahoista, joilta voi hakea apua: https://www.nyyti.fi/opiskelijoille/loyda-apua/.

Opinnoista on mahdollista saada sairaslomaa ja siihen voi hakea sairauspäivärahaa. Sairaslomalla voit keskittyä täysin omaan hyvinvointiisi ilman stressiä Kelan opintosuoritusten vähimmäisvaatimuksista. Lisäksi sairausloma voi pidentää opintolainavähennykseen tai opintolainahyvitykseen oikeuttavaa tutkinnon suorittamisaikaa. Sairauden aikana voi kuitenkin tehdä opintoja, jos sellaiseen on voimia. Opintopisteitä saa kerryttää 24 yhden lukuvuoden aikana. Tarkempaa tietoa saa täältä: https://www.kela.fi/opintotuki-jos-sairastut