Oppimistavat

Ensimmäisten yliopisto-opintovuosien tärkeimpiä oppeja on itselleen sopivien oppimistapojen löytäminen. Erilaisia opiskelutekniikoita on valtava määrä ja erilaisia strategioita kannattaa yhdistellä sinulle itsellesi parhaalla tavalla valitsemalla sopivalta vaikuttavat palaset eri systeemeistä. Tässä artikkelissa käydään läpi muutamia oppimistapoja ja -tekniikoita, jotka pohjautuvat opiskelijoiden omiin vinkkeihin ja tieteellisiin artikkeleihin.

Yhdessä tekeminen

Joillekin sopii parhaiten muiden kanssa opiskelu. Voit sopia jonkun kurssikaverin kanssa opiskeluhetkiä, jolloin pohditte ja edistätte kurssin töitä sovittuna aikana. Lisäksi laskutupia ja kurssiassarointeja kannattaa hyödyntää, sillä siellä voi saada apua ongelmiin joiden kanssa muuten painisi huomattavasti pidemmän ajan.

Muistiinpanojen tekeminen

Muistiinpanojen tekeminen esimerkiksi luennolla tai luetusta materiaalista on perinteinen keino, mutta sitä ei kannata sivuuttaa ennen kuin kokeilee. Saman asian uudestaan kirjoittaminen voi tuntua hieman turhalta, mutta se voi pakottaa hidastamaan tahtia, keskittymään paremmin materiaaliin ja siivilöimään tärkeimmät asiat muistiinpanoihin. Muistiinpanojen avulla myös kertaaminen on tehokkaampaa, kun on edessä kurssin olennaisimmat asiat tiiviissä muodossa.

Opintojen ja taukojen jakaminen

Pyri löytämään itsellesi sopiva suhde opiskelua ja taukoja. Pomodoro-tekniikka on varsin yleinen metodi, jossa tehdään töitä 25 minuuttia ja pidetään 5 minuuttia taukoa. Monet ovat havainneet sen todella toimivaksi (kokeile esim. Tomato timeria tai Pomofocusta). Joillekin Pomodoro toimii hyvin, toisille 45 min opiskelua 15 min tauolla, joillekin 50 min opiskelua 10 min tauolla. Kokeile mikä suhde on itsellesi tehokkain ja suhteuta työnteon ja taukojen määrää päiväkohtaisesti tarvittaessa.

Opiskelun hajauttaminen

Opiskelun hajauttaminen tarkoittaa sitä, että ollaan tarkoituksella opiskelematta tiettyä aihetta keskittyneiden opiskelusessioiden välissä. Hajauttaminen auttaa muistamaan opiskeltua materiaalia paljon pidempään kuin jos materiaalia oltaisiin opiskeltu paljon samaan syssyyn ja sitten jätetty opiskeltu asia kokonaan, kuten perinteisessä ennen tenttiä tapahtuvassa pänttäämisessä. Tätä kannattaa käyttää esimerkiksi, jos haluaa muistaa viestinnän tai tuotantotalouden termejä pitkään vielä ensimmäisten kurssien jälkeenkin.

Netin materiaalit

Jos kurssilla tarjotut materiaalit eivät tunnu omalla kohdalla tehokkailta tai ne jättävät epäselväksi joitain tärkeitä yksityiskohtia, kannattaa netin materiaalit kahlata lävitse. Erityisesti matematiikassa ja koodaamisessa tämä voi olla hyödyllistä, kun termistö ja konseptit ovat linjassa kurssilla käytettyjen kanssa. Viestinnän, designin tai tuotantotalouden suomenkielisillä kursseilla tämä voi olla hankalampaa, kun termit voivat olla paljon kurssikohtaisempia ja niiden konteksti hieman erilainen.