Opiskelijan työkalut

Jokaisella opiskelijalla on oma tapansa käyttää työkaluja omassa opiskelussaan. Tässä tekstissä annetaan muutamia vinkkejä siihen, kuinka omaa tekemistä kannattaisi jaksottaa, mitä työkaluja kannattaa kokeilla ja mitä muut infolaiset ovat kokeneet hyödyllisiksi.

Emme yritä antaa tässä one-size-fits-all -tyylistä ratkaisua, vaan kannustamme sinua kokeilemaan eri tapoja toimia ja omaksumaan itsellesi niistä sopivimmat. Kaikki työkalut nimittäin eivät sovi  kaikille. Tämän lisäksi kaikki työkaluja, joita tässä esittelemme voi käyttää monella eri tavalla.

Ajanhallinta

Kalenterin hyödyntäminen helpottaa opintojen hallintaa merkittävästi, kun määräajat ja tapahtumat on merkitty omalle paikalleen. Kannattaa miettiä, onko itsellesi parempi pitää kalenteria pilvessä jollain sovelluksella tai hyödynnätkö paperista kalenteria. Molemmissa systeemeissä on omat etunsa ja haittansa.

Erilaisia kalenterisovelluksia on runsaasti ja niistä kannattaa valita itselleen parhaiten toimiva. Monet hyödyntävät Googlen kalenterisovellusta ja toiset käyttävät kaikkeen Aallon tunnusten mukana tulevaa Outlook-kalenteria. Lisäksi esimerkiksi Applen tietokoneissa on oma kalenterisovellus, johon on varsin helppo lisätä useampia kalentereita. Näistä ja muista vaihtoehdoista kannattaa valita se, joka on itselle kaikista sopivin.

Kalenterin tueksi kannattaa ottaa käyttöön jokin to-do-listasysteemi. Tämä voi olla jokin paperi, johon voi kirjoittaa kaikki tehtävät. Systeemi voi myös perustua johonkin sovellukseen, kuten Todoistiin,  Trelloon tai Notioniin. Toiset myös hyödyntävät Exceliä omana to-do-listana. Vaihtoehtoja on monia, joten kannattaa kokeilla, mikä sopii omaan työskentelytapaan parhaiten.

Kalenterin ja to-do-listan yhdistämiseen on myös hyvä yhdistää joitain toiminnan periaatteita. Esimerkiksi näitä voit hyödyntää:

  1. Jos tehtävään menee alle 3 minuuttia, tee se heti.
  2. Kaikille to-do-listaan tuleville tehtäville varataan heti aika, jolloin se tehdään. 
  3. Aseta päivittäinen “kaikista tärkein tehtävä”, jonka parissa aloitat heti. 
  4. Siirrä tehdyt tehtävät heti valmiiden tehtävien listaan.
  5. Aseta jokaiselle tehtävälle määräaika.
  6. Pidä lista lyhyenä ja ytimekkäänä, sekä tehtävät riittävän helppoina.
  7. Pidä useampi lista eri kursseille ja eri tekemisille.
  8. Mittaa aikaa, joka tehtävän tekemiseen meni. Näin opit aikatauluttamaan tehtäviä paremmin tulevaisuudessa.

Työkalut ja sovellukset

Ensimmäisenä on hyvä käsitellä kaiken perustaa eli kynää ja paperia. Kynällä ja paperilla on oma paikkansa, kun jotain halutaan tehdä nopeasti tai asian hahmottaminen on hankalaa. Esimerkiksi suunnittelussa tai ajatusten hahmottelussa on monesti hyödyllistä kirjoittaa asiat ylös. 

Nettiselain on myös työkalu, jonka käyttöä voi opiskella. Monet hyödyntävät kirjanmerkkejä ja hallinnoivat niitä siirtämällä niitä sopiviin kansioihin. Se nopeuttaa sivustojen löytämistä. Tähän kannattaa tutustua lisää itsellesi normaalisti käytössä olevan selaimen mukaan. 

Joitain asioita kannattaa kuitenkin tehdä selaimesta riippumatta. On esimerkiksi hyödyllistä sulkea selaimet aina päivän päätteeksi, jotta samat asiat eivät heti hyppää näytöltä silmille kun avaat tietokoneen uudelleen.

Muistiinpanot

Monesti on hyödyllistä tehdä muistiinpanoja tukemaan oppimista. Muistiinpanoja kannattaa tehdä myös palavereista ja joihinkin tehtäviin liittyvistä keskusteluista. Näin käsitellyistä asioista jää jälki ja ihmiset muistavat paremmin omat osansa ja yhdessä sovitut asiat. Muistiinpanoista on todella iso hyöty muistamisen tueksi ja yleisen organisoitumisen parantamiseen.

Näistä kahdesta linkistä voit lukea lisää muistiinpanoista:

https://www.copper.com/resources/how-to-take-meeting-notes

https://post.edu/blog/preventing-information-overload-note-taking-tips-students/

Telegram

Aallossa käytetään paljon Telegramia viestintäkanavana. Niin kuin jokaisessa työkalussa, tässäkin on hieman opeteltavaa alussa. Lue tästä parhaat vinkin Telegramin käyttöön: 

https://techpp.com/2021/01/13/telegram-tips-tricks/

Oma tietokone

Vähitellen opiskelujen edetessä huomaa, että materiaaleja ja erilaisia tiedostoja alkaa pikku hiljaa kertyä suuri määrä. Tekemällä yksinkertaisen kansiosysteemin, voit vähentää kaikista tiedostoista aiheutuvaa sotkua todella paljon. 

Yksinkertaistettuna kannattaa tehdä jokaiselle kurssille kansio, jonne tallennetaan kurssin aikana kertyneet materiaalit. Näin voi helposti palata asioihin ja kerrata, jos sellaiseen on tarve. 

 

Esimerkiksi tältä voi kansiorakenne näyttää muutaman vuoden päästä. 

Lisäksi omassa tietokoneessasi voi olla joitain toiminnallisuuksia, joista et aikaisemmin ole tiennyt lainkaan. Käyttöjärjestelmästä riippuen kannattaa googlata parhaat vinkit ja valita sieltä sinulle hyödyllisimmät käyttöön.

Opiskelutekniikat

Työkaluista saa parhaan hyödyn irti silloin, kun osaa käyttää niitä parhaalla tavalla. Sama pätee myös opiskeluun. Erilaisia tekniikoita on valtava määrä, joten kaikkiin ei ole mahdollista tutustua täydellisesti. Sen sijaan erilaisia strategioita kannattaa yhdistellä sinulle itsellesi parhaalla tavalla valitsemalla sopivalta vaikuttavat palaset eri systeemeistä. Esimerkiksi pomodoro-tekniikka on varsin yleinen ja monet ovat havainneet sen todella toimivaksi (kokeile esim. Tomato timeria tai Pomofocusta). 

Joillekin myös sopii parhaiten muiden kanssa opiskelu. Voit sopia jonkun kurssikaverin kanssa opiskeluhetkiä, jossa pohditte ja edistätte kurssin töitä. Voitte auttaa toisianne ja ratkoa yhdessä ongelmia!

Kaikki työkalut eivät sovi kaikille. On siis tärkeää, että itse kokeilet eri vaihtoehtoja ja valitset näistä sinulle kaikkein sopivimmat. Tsemppiä opintoihin!