Opintojen punainen lanka

Tiedätkö vielä, mikä sinusta tulee isona? Tuntuuko siltä, että osaat vähän kaikkea mutta oikeastaan et mitään? Ahdistaako tulevaisuus?

Ei hätää, nämä ovat täysin normaaleja tuntemuksia, ja tärkeä osa oman (infolais)identiteetin rakentamista. Koulutusohjelmamme luonne nyt vaan sattuu olemaan sellainen, että saamme käyttöön hervottoman kokoisen paketin työkaluja, joista osa sopii toista paremmin omiin kätösiin.

Kurssien osalta on tehty kooste, jonka avulla voi reflektoida kurssien tarkoitusta infolaiselle. Tsekkaa se täältä!

Opintojen merkityksen ymmärtämiseen voi olla avuksi myös infolaisille uudistettu Academic Advising malli, jossa hyödynnetään itsereflektointia ja muiden opiskelijoiden kanssa sparrausta. Tutustu siihen täältä!

Moni meistä näkee itsensä tulevaisuudessa tekemässä jotain merkityksellistä työtä omien intohimojen parissa. Tällainen “ei päivääkään töissä” (koska työt tuntuvat niin mielekkäiltä) -mentaliteetti on itse asiassa lajityypillinen juuri meille Z-sukupolven edustajille. (lähde)

Sen pidemmittä puheitta, tässä pieni avainsanojen sanapilvi antamaan inspiraatiota ja muistuttamaan kaikesta siitä, mitä me infolla oikeastaan opimmekaan. Nappaa tästä vaikka CV:seen:

koodaus, full stack, johtaminen, ryhmätyötaidot, viestintä, markkinointi, konsultointi, ongelmanratkaisu, koneoppiminen, tietokannat, UX / UI / graafinen suunnittelu, palvelumuotoilu, pitchaus, liiketoiminnan analysointi, laskentatoimi, looginen päättely, matemaattinen ajattelutapa, isojen kokonaisuuksien hahmottaminen, aihekokonaisuuksien yhdistäminen, itsensä tunteminen ja johtaminen, työhyvinvointi, organisaatiorakenteiden tunnistaminen ja hallinnointi, kriittinen ajattelutapa, erilaisuuden ymmärtäminen

Yksi hyväksi havaittu taktiikka oman polun tunnusteluun on poissulkemisen menetelmä. On täysin ok, jos huomaatkin kesken kurssin, että hitto kun tämähän ei nyt inspiroi sitten alkuunkaan. On myös normaalia, että kiinnostuksen kohteet ovat jatkuvassa liikkeessä – uusi oivallus, motivoiva projekti tai kavereiden hypetys saattavatkin yhtäkkiä nostaa jo kauan sitten kuopatun aihealueen uudestaan kuvioihin.

Opintoihin liittyen yksi hyvä vinkki on, että ensimmäisenä ja toisena vuonna kannattaa pyrkiä tekemään pitkälti infon pakollisia kursseja pois alta. Samalla pääset hieman tunnustelemaan, mikä suuntaus infon sisällä – esim. tietotekniikka, tuotantotalous, media, design tai digitaalinen yhteiskunta- sopii sinulle. Ehkä sinun juttusi onkin yhdistää eri suuntauksia tasaisesti! Tai voit soveltaa infolla opittuja taitoja jonkun sinulle mielekkään teeman parissa. Ennen kolmatta vuotta voit vapaavalintaisia kursseja pyöritellessä reflektoida käytyjä kursseja ja pohtia, mitkä niistä innostivat sinua, ja missä niistä vahvuutesi voisivat olla työelämän kannalta.

Infolaisuudesta mielenkiintoista  tekee juuri se, että kaiken aikaa sinulla on auki ääretön määrä polkuja, ja jos ne eivät vie haluttuun suuntaan, niin umpimetsäänkin voi aina lähteä puskemaan. Välillä sitten ollaan ihan eksyksissä, mutta matkahan se kai olikin tärkeämpi kuin päämäärä. Sinun ei todellakaan tarvitse tietää, mitä teet “loppuelämän” tai edes seuraavat kaksi vuotta – riittää, että keskityt siihen, mikä sinut tekee tällä hetkellä onnelliseksi.

Sinulla saattaa olla harrastuksia tai saatat olla mukana järjestötoiminnassa. Loistavia uutisia: koulu ja omat mielenkiinnon kohteet voidaan saada pelaamaan loistavasti yhteen, infolaisuuden tuoman joustavuuden turvin! Kukapa olisi tullut ajatelleeksi, että esimerkiksi oman musiikki- tai urheiluharrastuksen voikin liittää mitä kekseliäämmillä tavoin vaikkapa koulukursseilla opittuihin viestinnän tai ryhmätyöosaamisen taitoihin? Tuotantotalouden ja konsultin siipiäsi voit oikoa leikkimielisissä case-kilpailuissa kuten Jr. Timesissa tai Dash Design Hackathonissa. Koodarin elämää pääset larppaamaan esimerkiksi koodaamalla oman pienen sovellukset käyttäen alan työkaluja ja käytäntöjä (esim. Git-työkalu ja koodin selkeä dokumentointi). Tai mikäli tavoittelet rap-artistin tai valokuvaajan uraa, voit VJP-kurssin työkaluilla taikoa itsellesi maagiset portfoliosivut. Pointti: tapoja yhdistää eri osaamisalueita löytyy äärettömästi. Kokeile siis rohkeasti luoda juuri sinun näköisiä komboja, ja saatat matkalla saada hajua omasta jutustasi.

Tehtäviä:

  1. Älä jää yksin. Juttele kavereiden kanssa elämän suurista suunnitelmista, ja saatat pian huomata, että moni muu painii ihan samojen ajatusten kanssa
  2. Kysy muutamalta vanhemmalta infolaiselta, josko he ovat löytäneet juttunsa ja mikä se on. Miten he ovat päätyneet siihen lopputulemaan? Mitä he vielä haluaisivat tehdä tai kokea?