Vaihto-opinnot

Tämän tekstin tarkoituksena on helpottaa vaihtoon lähtemistä antamalla konkreettiset ohjeet vaihtohakemuksen tekoon. Teksti käsittelee Aallon sisäistä vaihtohakua eli ensimmäistä vaihetta.

Vaihto-opiskelu on loistava tilaisuus kehittää omaa kielitaitoa ja tutustua uusiin kulttuureihin. Hakemiseen sisältyy jonkin verran paperityötä; kielitodistuksen, opintorekisterisuorituksen hankinta ja joskus motivaatiokirjeen kirjoittaminen. Vaihtokohteet löytyvät Aallon MoveOn -portaalista valitsemalla korkeakouluksi SCI.

Seuraavaksi kerromme opiskelijan näkökulmasta hyvät periaatteet vaihtoon hakemiseen:

 

Ajankohta ja HOPS

Milloin ja miten?

Vaihtoon haetaan usein kandin 2. vuoden keväällä ja siitä eteenpäin. Vaihtoon voi hakea syksyisin ja keväisin, mutta joihinkin kohteisiin haetaan eri aikaan esim. Japaniin. Vaihto kestää noin 3-12kk ja useimmilla se alkaa tammikuussa tai syyskuussa riippuen kohteesta. Jotta voit hakea vaihtoon, sinulla täytyy olla 60 opintopistettä kasassa. Tämä on kuitenkin poikkeustapauksissa neuvoteltavissa.

Vaihtohakemuksessa on muutama osa, joista merkittävin on ensimmäinen eli Aallon sisäinen vaihtohaku, jolla päätetään ketkä Aalto asettaa ehdolle vaihtokohteeseen. Jos vaihtokohteeseen hakee enemmän hakijoita kuin on paikkoja, valitaan opiskelijat tunnusluvun mukaan. Usein mitä ahkerammin on opiskellut, sitä parempi mahdollisuus päästä haluttuun kohteeseen. Tämä johtuu tunnusluvun kaavasta, jossa mitataan, kuinka tehokkaasti opiskelija on opiskelut yliopistouransa aikana.

Tunnusluku = (suoritetut opintopisteet * keskiarvo) / (läsnäolleet lukukaudet)

Case: Petteri opiskelee kolmatta vuotta ja hakee tammikuussa vaihtoon. Hän on ollut läsnä 6 lukukautta (1. syksy, 1. kevät, 2.syksy, 2.kevät, 3.syksy, 3.kevät). Hänen opintojen keskiarvo on 3.8 ja opintopisteitä 150. Näin tunnusluku on (150 * 3.8) / 6 = 95.

Vaihtohakemiseen liittyy vielä toinen vaihe, jossa kohdemaan yliopisto valitsee Aallon nimittämistä ehdokkaista. Yleensä kaikki Aallon nimittämät ehdokkaat pääsevät vaihtoon haluamaansa yliopistoon. Toiseen vaiheeseen tulee omat ohjeet Aallon puolelta syksyllä (kevät vaihdoissa) tai keväällä (syksy vaihdoissa). Näin ollen keskitymme tässä tekstissä ensimmäiseen vaiheeseen.

Opintojen sisällyttäminen HOPSiin

Moni infolla sisällyttää vaihdon aikana suoritetut opinnot kansainväliseen sivuaineeseen tai vapaavalintaisiin opintoihin. Kun hyväksytät vaihdon aikana suoritetut opinnot, muutetaan niiden arvosanat hyväksytty / hylätty skaalalle. Opintopisteet näistä ovat myös tärkeitä, sillä Aalto jakaa vaihto-opintoihin annetun apurahan kahtena osana, joista jälkimmäisen saa suorittamalla 20 opintopistettä / lukukausi.

 

Vaihtohakemuksen teko

Vaihtohakemus tehdään Aallon MoveOn alustalla. Opiskelijalla on mahdollisuus valita kolme vaihtokohdetta järjestyksessä. Jos opiskelijaa ei valita mihinkään näistä, tarjotaan hänelle “wild card” mahdollisuus, jolla hän voi hakea vaihtokohteisiin, joissa on vielä tilaa opiskelijoille.

Hakemukseen kirjoitat perustiedot itsestäsi ja liität mukaan tarvittavat dokumentit.

Tärkeimmät dokumentit:

  1. Study plan
  2. Aallon kielitodistus tai kansainvälinen kielitesti (esim. IELTS)
  3. Opintosuoritusote (Ladataan weboodista)

Joskus mukaan saatetaan vaatia muutakin esimerkiksi motivaatiokirje.

Dokumentti 1. Study plan

Vaihtoa varten on tehtävä “Study plan” eli suunnitelma, mitä kursseja aikoo ottaa vaihtokohteen yliopistosta ja miten sisällyttää ne opintoihin. Tämä Study plan löytyy Aallon sivuilta (kohdasta ohjeita opintosuunnitelman tekemiseen) Word-tiedostona sekä täytettävänä PDF:nä.

Tärkeintä on muistaa valita 30 opintopisteen / lukukausi edestä kursseja, jotka mahtuvat omaan opintosuunnitelmaan (esim. sivuaine, vapaavalintaiset). On myös mahdollista korvata pääaineen kursseja, kunhan kysyy korvattavan kurssin vastuuopettajalta ja opintosuunnittelijalta luvan.

Super tärkeää! Study plan vaatii opintosuunnittelijan (Susanna Reunanen) ja ohjelman vastuuprofessorin (Risto Sarvas) hyväksynnän ja nimikirjoitukset. Ole liikkeessä ajoissa vaihtohaun kanssa, jotta varmasti saat hankittua nämä.

Dokumentti 2. Kielitodistus

Melkein kaikkiin vaihtokohteisiin vaaditaan jonkinlainen kielitodistus. Usein Aallon kielitodistus riittää melkein kaikkiin kohteisiin, mutta joskus saatetaan vaatia todistusta kansainvälisestä kielitestistä (esim. TOEFL, IELTS).

Kielitodistuksen saa käymällä Aallon kielikursseja. Toinen tapa saada kielitodistus ilman kurssia, on varaamalla ajan kielikeskuksen opettajan kanssa, joka testaa kielitaitoasi ja kirjoittaa todistuksen. Edellä mainittu keskustelu on kestää noin 30 minuuttia ja on hyvin rento. Ajan saa varattua MyCoursesista ”English Language Certificate Service” -kurssialueelta: https://mycourses.aalto.fi/course/view.php?id=9721

Vinkki: Mikäli sinulta puuttuu Aallon kielikurssi ja tarvitset nopealla aikataululla todistuksen CEFR-tasostasi (esim. B2-englanti), on korvaavuus mahdollista saada A-englannin yo-kokeiden laudaturilla tai eximialla. Ole yhteydessä Aallon kielikeskukseen sähköpostitse, niin saat lisätietoja.

Dokumentti 3. Opintosuoritusote

Tunnusluvun laskemista varten opiskelija liittää myös hakemukseen mukaan Opintosuoritusotteensa. Tämän löytää Weboodista kohdasta työkalut -> suoritusote opintotodistus. Sieltä tiedoston voi ladata pdf-muodossa.

 

Konkreettinen esimerkki koko vaihtohausta

Kenneth päätti hakea vaihtoon talviloman jälkeen. Kennethiä kiinnosti lähteä Singaporeen, johon vaadittiin kielitodistus, study plan ja motivaatiokirje. Hän ei ole kuitenkaan suorittanut englanninkielen kurssia Aallossa. Näin ollen googlasi ja löysi netistä ohjeet varatakseen ajan Aallon kielikeskukselta todistaakseen taitonsa. Haastattelu saatiin seuraavalle viikolle ja hän kävi rennon keskustelun englanninopettajan, joka kesti puoli tuntia. Tästä Kenneth sai sähköpostiin kielitodistuksen. Tämän jälkeen Kenneth kävi lataamassa Weboodista opintosuoritusotteensa hakemusta varten.

Sitten study planin pariin. Kenneth katsoi, mitä kursseja kohdeyliopistolla on tarjolla vaihto-opiskelijoille. Hän otti sivuaineeksi “kansainvälisen sivuaineen” eli hän pystyi valita mitä vaan kursseja kohdeyliopistosta ja sisällyttää sen omaan opintosuunnitelmaan. Hän myös tarkisti, kuinka monta opintopistettä Singaporessa on verrattuna Suomeen (Singaporen 4 op = Suomen 6 op). Kenneth haki toiseenkin singaporelaiseen yliopistoon, joten hän tarkisti edellä mainitut tiedot uudelleen siellä. Kun hän oli valinnut kurssit, kirjoitti hän ne Aallon tarjoamaan “Study plan” Word-pohjaan ja lähetti sähköpostilla Opintosuunnittelijalle (Susanna) ja Infon vastuuprofessorille (Risto). 

Kennethin hakemaan yliopistoon vaadittiin motivaatiokirjettä. Tämä on noin sivun mittainen englanninkielinen teksti, jossa kerrotaan syitä, miksi haluaa kyseiseen yliopistoon ja mitä hän tarjoaisi yliopistolle. Kenneth kirjoitti siitä, kuinka hän oli toiminut opiskelijatoiminnassa tutorina ja on innokas opettamaan suomalaisesta kulttuurista (siskonmakkara, kummeli, muumit) singaporelaisille. 

Viikon päästä hänen sähköpostiinsa tuli study plan. Infon Opintosuunnittelija sekä vastuuprofessori olivat hyväksyneet tämän ja olivat allekirjoittaneet sen digitaalisesti. Hän siirtyi seuraavaksi Aallon Moveon alustalle, jossa hän teki varsinaisen vaihtohakemuksen ja liitti mukaan study planin, kielitodistuksen, motivaatiokirjeen ja opintosuoritusotteen. Kenneth teki vaihtohakemuksensa runsaasti ennen tammikuun loppua, joka on deadline vaihtohakemuksille. Kenneth sai kuulla tuloksen helmikuun viimeisellä viikolla. Hän tuli Aallon nimittämäksi!

Seuraavaksi Kenneth lähettää kohdeyliopistoon erillisen hakemuksen Aallon antamien ohjeiden mukaan.

 

To Do List

  1. Katso ajankohta vaihdolle ja suunnittele, mihin kohtaan kurssit sopisivat henkilökohtaisessa opintosuunnitelmassasi eli HOPSissa
  2. Dokumentti 1. Kirjoita study plan, eli käy kohdeyliopiston sivuilla omatoimisesti katsomassa heidän kurssivalikoimansa ja pyydä ohjelman vastuuproffan + opintosuunnittelijan nimmarit
  3. Dokumentti 2. Hanki kielitodistus. Tämä onnistuu sujuvasti esimerkiksi käymällä Aallon Kielikeskuksen tarjoaman kielikurssin, joka täyttää kohdeyliopiston vaatimuksen (esim. B2-taso, suullinen ja kirjallinen eli o+w)
  4. Dokumentti 3. Lataa Opintosuoritusote Weboodista (Työkalut -> Suoritusote opiskelutodistus)
  5. Tee hakemus, liitä dokumentit ja lähetä vaihtohakemus MoveOnissa