Skip to content

2022

acaadvising

Academic Advising

Academic Advising päivitettiin syksyllä 2022. Tapahtuma ja sen työkalut tarjoavat akateemista ohjausta, jossa käydään pienryhmissä reflektointia siitä, mitä ollaan opittu opintojen aikana: Mitä olet oppinut omasta oppimisestasi, mikä tuo sinulle energiaa, mikä kuluttaa voimiasi, miten jatkat tästä, entä mitä et enää tee…

2021

1

Infolaisen polku

Infolaisen polku on syksyllä 2021 lanseerattu työkalu, jonka tarkoituksena on käsitellä Informaatioverkostojen opiskelijoiden mielissä liikkuvia asioita. Infolaisen polku sisältää artikkeleita aina kurssien ja vaihto-opintojen suunnittelusta oppimistapoihin ja omaan jaksamiseen. 

Löydät Infolaisen polun täältä ja nettisivuilta “Infolaisille-osiosta

Naisten Linja verkkohäirintä-hanke

Summer of Lukiot –
lukiolaisen polku yliopistoon

Kesällä 2021 koulutusohjelma toteutti tutkimuksen, joka pyrki selvittämään lukiolaisen polkua yliopistoon, sen vaiheita ja niitä tunteita ja kokemuksia, joita lukiolaisella on liittyen korkeakouluopiskeluun. Tutkimuksen tulokset antavat meille ideoita siitä, millaisia tarpeita ja toiveita lukiolaisilla on eri kohdissa polkuaan yliopistoon ja miten voisimme tehdä lukiolaismarkkinoinnista inklusiivisempaa ja paremmin monimuotoisuutta tukevaa.

Ajankohtaista

Facilitating Change – kaikille avoin kurssi muutosjohtamisesta 22.4-27.5.2021

Aalto-yliopiston Facilitating change -kurssi käsittelee muutosjohtamista, organisaatioiden uudelleenjärjestäytymistä ja organisaatiosuunnittelua. Kurssille on ilmoittautunut jo yli 400 ihmistä. 

Varsinainen kurssi-ilmoittautuminen on jo päättynyt, mutta voi luentoja tulla kuuntelemaan vapaasti. Kurssi pyörii 22.4.-27.5. ajan torstaisin klo 16:15-18. Tervetuloa! 

Naisten Linja verkkohäirintä-hanke

Informaatioverkostojen alustavat hakijatilastot 2021

Kevään 2021 yhteishaussa Informaatioverkostojen opinto-ohjelmaan haki 560 ihmistä. Näistä ensisijaisia hakijoita oli 215. 

Hakijoiden määrä tänä vuonna kasvoi lähes 17% edellisestä. Sisäänotto vuonna 2021 on 50 opiskelijaa. 

Tsemppiä kaikille hakijoille pääsykokeisiin!

Trollauksenmaantiede

Aalto-yliopiston ja The Ulkopolitistin yhteinen luentosarja paneutuu trollauksen geopolitiikkaan

Luentosarja kertoo, mitä jokaisen tulisi tietää trollauksesta. Kurssin kattaus on laaja, ja tarjoaa laajan maantieteellisen katsauksen disinformaatiosta Kiinasta Afrikkaan ja Syyriasta Venäjälle. 

Verkkokurssi järjestetään tiistaisin klo 17-18 Zoomissa 9.3-18.5.2021 välillä. Luennot ovat avoimia, ja niitä pääsee striimattuna katsomaan Aalto-yliopiston sivuilta sekä tämän linkin takaa löytyvältä sivulta.

Naisten Linja verkkohäirintä-hanke

Excupodissa kuullaan Infolaisten tarinoita työelämästä 

Informaatioverkostojen killan Athenen Excupodi-podcastissa kuullaan entisiä sekä nykyisiä infolaisia kertomassa kokemuksiaan työelämästä. 

Podcastissa pohditaan, millaisiin työtehtäviin Infolta päätyy ja keskustellaan infolaisen osaamiseen liittyvistä teemoista, kuten työelämän epävarmuudesta ja yleisestä hyvinvoinnista.

HSVISIOKahvit Cropped

Kahvit Näppikselle on yksi HS Vision vieraspodcasteista

HS Visio alkaa julkaista neljää Helsingin Sanomien ulkopuolista podcastia. Yksi näistä on Aalto-yliopiston teknologiaan syventyvä Kahvit Näppikselle -podcast. Muut vieraspodcastit keskittyvät johtamiseen, tulevaisuuteen sekä ulkopolitiikkaan.

HS Visio on kokonaan uusi talouden ja teknologian mediabrändi, joka aloitti ilmestymisensä verkossa  3. maaliskuuta 2021.

Naisten Linja verkkohäirintä-hanke

Naisten Linjan Turv@verkko-hanke

Naisten Linjan Turv@verkko-hankkeen tarkoituksena on ennaltaehkäistä naisiin ja sukupuolivähemmistöihin kohdistuvaa digitaalista väkivaltaa sekä auttaa digitaalista väkivaltaa kokeneita toipumaan kokemuksestaan.

Informaatioverkostojen työelämäprofessori Risto Sarvas on ollut mukana hankkeen ohjausryhmässä asiantuntijana. Naisten Linja on ollut mukana myös luennoimassa sekä asiakkaana Informaatioverkostojen kursseilla.

4Uni1

4UNI -kilpailun voittotiimissä mukana infolainen Ella Huttunen

Helsinki Think Companyn järjestämän yhteisöllisen idea- ja ratkaisukilpailun teemana oli vuonna 2020 sähköistyvä yhteiskunta.

Johannes Halkoahon, Ella Huttusen, Elias Korven sekä Marianna Suokkaan kehittämä liikeidea Etä-Eko nappasi voiton. Onnittelut!

athenenolympialaiset

Informaatioverkostojen kilta Athene Instagramissa

Informaatioverkostojen kilta Athenella on oma Instagram-sivu @athenekilta, josta löydät tietoa esimerkiksi Infolaisten järjestämistä tapahtumista ja muusta koulun ulkopuolisesta toiminnasta. Tänä keväänä athenelaiset kertovat elämästään, opiskeluista ja kiltahommista IG Storyissa rennolla otteella! Tämä on mukava tapa nähdä opiskelijoiden arkea ja usein pääsee kyselemään myös opiskelijoilta suoraan mieltä askarruttavia kysymyksiä.

Infon työelämäprofessori juontaa uutta Kahvit Näppikselle -podcastia

Aalto-yliopiston tietotekniikan laitoksen uudessa podcastissa pohditaan sitä, mitä teknologia voi opettaa meille maailmasta, ihmissuhteista ja itsestämme ja se selittää viihdyttävällä tavalla, miten teknologia on avainasemassa ratkomassa hyvinkin erilaisia ongelmia. Podcastin ensimmäisellä tuotantokaudella keskustellaan muun muassa siitä, millainen olisi reilu älykaupunki ja miten tekoäly voi auttaa lääkäreitä heidän työssään.

Ensimmäinen jakso julkaistaan 29. tammikuuta 2021. Voit kuunnella podcastia Spotifysta tai iTunesta!

KAUTE Talksin ja Aalto-yliopiston yhteisessä webinaarissa keskusteltiin datavetoisesta tulevaisuudesta 

KAUTE Talksin ja Aalto-yliopiston yhteinen webinaari pohti, millaisia vaikutuksia teknologisella kehityksellä on ja ketkä voivat vaikuttaa siihen? Miten voimme ymmärtää paremmin datan ja muiden teknologioiden eettisyyteen ja vastuullisuuteen liittyviä kysymyksiä?

Tilaisuuden juonsi työelämäprofessori Risto Sarvas Aalto-yliopistosta, ja mukana keskustelemassa olivat strategisten kumppanuuksien johtaja Eero Korhonen Googlelta sekä toimitusjohtaja ja perustaja Meeri Haataja tekoäly-startup Saidotista.

Seuraava KAUTE talks x Aalto University -tapahtuma järjestetään 2. helmikuuta 2021 aiheena monimuotoisuus organisaatioissa.

2020

yleketterädemo

Ylen Ketterä demo: Ketterä muutosmatka suuressa media-alan yrityksessä – havainnot ja periaatteet

Millaiselle näyttää kymmenen vuoden ketterä muutosmatka suuressa media-alan yrityksessä? Ylen ketterässä demossa aihetta diplomityössään Aalto-yliopistossa tutkinut Venla Pesonen ja professori Risto Sarvas.

pikkukuva_1

Humans of Info | Informaatioverkostot

Mikä se Info on? Mitä siellä opiskellaan? Mihin sieltä päädytään? \”Humans of Info\” on videosarja, joka haluaa vastata juuri näihin kysymyksiin haastattelemalla nykyisiä ja entisiä infolaisia heidän poluistaan opinnoissa ja työelämässä.

blog-growth-hacking-aalto-university-hero

Columbia Road: Why our growth hacking course in Aalto University is becoming part of curriculum

The growth hacking course for university students in Aalto University – a collaboration between Columbia Road and Aalto University – was taught for the second time ever this spring. This was still a pilot course, but starting next year, the course is established as part of the official curriculum for a master’s program.

tyomatkalla_podcast_cover_ls

Aalto-yliopiston uusi podcast Työmatkalla vie kuulijat työelämäkysymysten äärelle

Työmatkalla on Aalto-yliopiston uusi rento ja suorapuheinen työelämäpodcast, joka kasvattaa kuulijoidensa rohkeutta työn muutoksessa. Podcastia juontaa Aalto-yliopiston työelämäprofessori, tietokirjailija ja yrittäjä Lauri Järvilehto.

Lecture 1 kuvitus

How to become a Change Agent?

We have released a self-study package of the course Facilitating Change, lectured by professors Risto Sarvas and Jari Ylitalo. Video lectures are available on Youtube and extra readings on Medium.

pääsykokeet

Info & Pääsykokeet 2020, Q&A

Korona-pandemian takia yliopistojen pääsykokeet menivät myllerrykseen. Se on ollut hankala paikka niin hakijoille kuin yliopistoillekin. Informaatioverkostojen koulutusohjelman osalta se tarkoitti isoja muutoksia vuoden 2020 pääsykokeisiin, ja se on herättänyt kysymyksiä niin meidän opiskelijoissa kuin hakijoissakin.

Ajankohtaista

Risto Sarvas, Professor of Practice, Aalto University on Digital Online Offerings

In the quest to understand how museums can create value for users/visitors online, IdeK is asking five questions to colleagues around the world.

1df3c082f74c46aeb86547ff975e1aed

Infolla filosofiaa opettava Lauri Järvilehto: Näin olet luova.

Luovien ideoiden taustalla on usein pakko tai tarve. Tai päänsärky.

Lauri Järvilehdon, 42, kotistudiossa soittaminen sujui, mutta miksauslaitteet olivat tilanpuutteen takia koskettimien takana. Päätä särki koko ajan. Pianistina Järvilehto oli tottunut suuriin koskettimiin.

39-6512335e6624380c474

Ylen Lean Culture and Meaningful Impact -tapahtuma siirtyy syksyyn

Ylen Lean Culture and Meaningful Impact -tapahtumaa ei järjestetä maaliskuussa, vaan se siirtyy järjestettäväksi syksyllä 2020.

87489295_10163107602595427_2408815795028099072_o

Open lecture: Russian Trolls and Fake News as a Security Threat

“Russia is exploiting social media to wage political information warfare against Western societies. The Kremlin attacks the core of our democracies by targeting attacks against the free media and public debates. Professional Russian social media manipulators, also known as trolls, have attacked the US presidential election 2016, promoted anti-vaccination disinformation, fueled violence in France and launched smear attacks against private Western critics of the Kremlin.”
– Jessikka Aro, journalist –

1*Wu_Q4RZGPxYPBMpOlY1fDw

5 reasons why tech needs more women

Diversity and equality are valuable as such, and we shouldn’t need utilitarian arguments to promote them. However, in this text I intentionally underline the instrumental and utilitarian values of having more women in tech. As an engineer, I know that to get things done you need to show the “technical benefits”.

Ajankohtaista

Infolainen tiimi Jr.Times kilpailun voittoon!

Informaatioverkostojen opiskelijat Nestori Lautanala, Marianna Malkamäki, Kiri Huhtanen ja Sampo Rapeli ratkaisivat tiensä voittoon McKinsey & Companyn järjestämässä Jr.Times Case Solving -kilpailussa. Onnittelut!

“Today was an excellent day!” -Nestori Lautanala

unto_rautio_aalto_sci_00103

All of us are exposed to information manipulation – Welcome to follow open lectures and learn what that means

Informational influence and information manipulation touch every one of us. For that reason, the Information Networks Programme welcomes everyone to come and learn about this phenomenon.

Ajankohtaista

Epävarmuden sietäminen on tärkein tulevaisuuden työelämätaito

Murroksen keskellä olevat tulevaisuuden tekijät voivat oppia epävarmuuden sietokykyä muun muassa Aalto yliopiston Informaatioverkostot-opinto-ohjelmassa. Millaisia työelämän ja osaamisen kukkasipuleja istutamme nyt, kun tulevaisuus on vielä sumun peitossa?

2019

johanna_ylipulli_school_of_science_aalto_university_photo_matti_ahlgren-1

Johanna Ylipulli aloittanut tutkijatohtorina Aalto-yliopiston informaatioverkostojen ohjelmassa

Ylipulli tutkii muun muassa digitaalisen tasa-arvon toteutumista älykaupungeissa. Digitaalinen eriarvoisuus voi näkyä esimerkiksi siinä, miten erilainen mahdollisuus ihmisillä on pitää hallussaan erilaisia digitaalisia laitteita ja sovelluksia, tai taito käyttää niitä. Lisäksi heillä voi olla eriävä ymmärrys teknologian syvemmästä roolista yhteiskunnassa.

aliisa_pietila

Infolaisen Alisa Pietilän diplomityö palkittu parhaana HR-aiheisena lopputyönä

Palkittu diplomityö osoitti, etteivät asiantuntijoiden työtavat tue palautumista. Oman työn johtaminen eli itseohjautuvuus on yhä useamman asiantuntijan arkea. Yksin jätettynä itseään johtava on kuitenkin vaarassa uupua.

2e6a1534_original

Aallon opiskelijat palkittiin ihmisen ja tietotekniikan välisen vuorovaikutuksen alan maisteritöistä

Ihmisen ja tietokoneen välisen vuorovaikutuksen tutkimusta ja opetusta edistävä SIGCHI Finland jakaa palkinnon vuosittain. Informaatioverkosotojen alumni Minja Axelssonin diplomityö palkittiin erityismaininnalla.

niina_arvila_computer_science_photo_matti_ahlgren_aalto_university-3_0

Infolainen voi opettaa slummien yrittäjille joukkorahoituksen saloja ja yläkoululaisille koodausta

Niina Arvila tutki diplomityössään, miten tietoisuutta joukkorahoituksesta ja siihen liittyviä taitoja voisi levittää köyhien maiden pienyhteisöjen yrittäjille. Opintojen ohessa hän on pitänyt koodauskerhoa nuorille ja työskentelee UX Designerina teknologiatapahtuma Slushissa.

pietari_keskinen_computer_science_photo_aalto_university_matti_ahlgren-4

Kohti parempaa maailmaa tilannetta ja käyttäjää ymmärtämällä

Tohtorikoulutettava Pietari Keskinen ymmärsi ensimmäisen Afrikan-matkansa ja informaatioverkostojen opintojensa kautta, että maailmasta paremman paikan tekeminen ei välttämättä vaadi kovaa teknologiaa vaan kontekstin ymmärtämistä.

tyttöjenpäivä

Tyttöjen päivä teki lukiolaisista professoreita

Aalto-yliopiston ja Otaniemen lukion tempaus päästää nuoret nostamaan esiin teknologiaan ja yhteiskuntaan liittyviä asioita, joita he pitävät tärkeinä. Mitä tekee 16-vuotias lukiolainen, kun hän pääsee päiväksi Aalto-yliopiston professoriksi? Se selvisi perjantaina 11. lokakuuta eli kansainvälisenä tyttöjen päivänä, kun joukko Otaniemen lukiolaisia astui työelämäprofessori Risto Sarvaksen saappaisiin.

saasoveltaa
Saa soveltaa -kirja
 
Aalto University Executive Education (Aalto EE) on tehnyt johtajille suunnatun käsikirjan osaamisen murroksesta ja Suomen kilpailukyvyn parantamisesta yhteistyössä Aalto-yliopiston työelämäprofessori Risto Sarvaksen ja opiskelijoiden kanssa. ”Saa soveltaa – osaamisen ja kilpailukyvyn pieni käsikirja” julkaistiin 12. syyskuuta.
someilmiot

Ilmainen opiskelupaketti some-ilmiöistä

Ilmainen opiskelupaketti someilmiöistä: Mitä jokaisen tulisi tietää verkkohäiriköinnistä, someriippuvuudesta ja valeuutisista? Materiaali pohjautuu kiiteltyyn luentosarjaan. Tekijät toivovat mukaan erityisesti nuoria, sillä heidän arjessaan sosiaalinen media on tiiviimmin mukana ja neljännes nuorista on joutunut kiusatuksi somessa.

manipulaatio
Manipulaation “pahiskurssi”
 
Keväällä oli ensikertaa Vesa Kantolan vetämä ja infolaisille suunnattu kurssi informaatiomanipulaatiosta. Kurssilla suunniteltiin vastatoimia yhteiskuntaaa horjuttavien “pahisten” hyökkäyksien varalle. Kurssista voi lukea lisää HS:n jutussa.
Facilitating Lean

Facilitating Lean -kurssi osui maaliin.

Toista kertaa pidetty Facilitating Lean -kurssi toi yhteen opiskelijat ja valmistuneet osaamisen murroksen fasilitoinnin äärelle. Kurssipalautteessa kiiteltiin erityisesti opiskelijoiden ja jo työelämässä olevien osallistujien yhteisiä harjoitustöitä. Risto Sarvaksen vetämä kurssi sai osallistujilta yleisarvosanan 4,45.

GrowthForum
Info mukana Columbia Road:n tapahtumassa
 
Infon yhteistyökumppani Columbia Road järjesti ensi kertaa merkittävän kasvuhakkeroinnin tapahtuman Growth Forum, joka oli ehkä ensimmäinen suurille yrityksille suunnattu kasvuhakkeroinnin tapahtuma. Infon Risto Sarvas oli mukana tapahtumassa ja lisäksi niin yleisössä kuin lavallakin oli mukavasti infolaisia. 
Yle Lean
Info mukana YLEn avoimessa tapahtumassa
 
YLE järjesti jo toista kertaa “Lean Culture”-tapahtuman, josta on kasvanut yksi Suomen tärkeimmistä ketterän yrityskulttuurin tapahtumista. Infon Risto Sarvas oli mukana jo toista kertaa suunnittelemassa ja toteuttamassa tuotantoa. Kevään sekä viime vuoden puheenvuorot ja keskustelut ovat nähtävissä YLE Areenassa.
Risto AamuTVssä
Vaalivaikuttaminen & aamu-tv
 
Infon Risto Sarvas kävi kevättalvella puhumassa YLEn aamu-tv:ssä sosiaalisesta mediasta ja vaaleista:
Tekniikka ja Talous
Sukupuolitasa-arvoa IT-alalla
 
Tekniikka ja Talous tutki mikä on sukupuolijakauma tekniikan alan opetuksessa (4.4.2019) ja totesi että valtaosa on edelleen miehiä. Poikkeuksia toki on, kuten me Informaatioverkostoissa 🙂
pic2
Sosiaalisen Median “studia generalia”
 
Keväällä pidetty avoin luentosarja sosiaalisen median ilmiöistä on kokonaisuudessaan verkossa. Sarja on ponnahtanut Infon oman kurssin pohjalta, mutta tämä julkinen kokonaisuus on suunnattu suurelle yleisölle:
growth-hacking-course-uni
Growth Hacking -kurssi ajan hermolla.
 
Talvella järjestettiin (todennäköisesti) Suomen ensimmäinen kasvuhakkeroinnin yliopistotason kurssi. Ajankohtaisesta aiheesta luennoivat asiantuntijat eri yrityksistä. Kurssi oli Infon ohjelman ja Columbia Road:n yhteistyötä ja palautteessa opiskelijat antoivat yleisarvosanan 4.5. 
infonaistenpaiva_0
Naistenpäivänä juhlimme Infoa
 
Info on kovin ylpeä tasaisesta sukupuolijakaumastaan, joten 8.3. oli sopiva hetki yhdistää naisten asia sekä koulutusohjelman 20-vuotisen taipaleen juhlinta. Nostimme maljoja ja teimme pressin.
Annu Nieminen
Annu Nieminen, vuoden SCI alumna
 
Infolta valmistunut Annu valittiin Perustieteiden korkeakoulun (Aalto SCI) vuoden 2019 alumnaksi.
Bank Panel Discussion
Paneeli pankkialan design-kulttuurista
 
Infon Risto pisti kasaan yhdessä Holvin ja BearingPointin kanssa paneelikeskustelun pankkimaailman “disruptiosta” ja kulttuurimuutoksesta. Kysymysten ja keskustelun suunnittelussa oli mukana opiskelijoista Antti ja Sini.
infoxx
InfoXX seminaari
 
Informaatioverkostojen 20v. juhlavuoden InfoXX -seminaari toi maaliskuussa 2019 yhteen alumnit ja opiskelijat juhlimaan huikeaa infoporukkaa. Iltapäivän aikana innostavat puheenvuorot kuultiin viidelta info-alumnilta Johannes Koposelta, Rita Lavikkalta, Annu Niemiseltä, Frank Martelalta ja Otto Söderlundilta sekä muisteltiin infon alkuaikoja professorien Tassu Takalan, Riitta Smedsin ja Eila Järvenpään puheenvuoroissa.